матура

На задължителна матура през месец май ще се явят над 46 000 зрелостници. Това обявиха от Министерството на образованието и науката.

Общият брой на подадените заявление от дванадесетокласници, за полагане на матура по български език и литература, е 46 655. Матурата е насрочена да се проведе на 18 май. Вторият ДЗИ е планиран за 20 май. На втората дата се очаква да се явят около 24 400  ученици.

Матурата ще бъде по профилиращ предмет по избор, а над 20 800 пък ще се явят на изпит за придобиване на квалификация по професия. За майската сесия заявления за явяване на матурите се приемаха до 18 февруари т.г. И тази година най-предпочитана е матурата по английски език.

Близо 12 000 ученици, които са изучавали езика като профилиращ, искат да проверят знанията си по предмета. Сериозен е интересът и към матурата по биология и здравно образование. Желаещите да държат изпит по предмета като профилиращ са около 2 700 ученици.

На следващо място се нарежда „География и икономика“. За първи път тази година има възможност да се положи втора задължителна матура по информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство.

От новите предмети най-голям интерес има към информационните технологии.

Най-малко заявления са подадени за явяване на трета матура по желание по рядък език – общо 26.