Днес за последно можем да ядем месо преди да започнат Коледните пости. Според църковния календар на 14 ноември са така наречените Коледни заговезни, а Коледният пост започва от 15 ноември.
Има една специфика обаче, заради която Коледните заговезни започват тази година от днес. Причината е, че по традиция срядата е ден за пост при християните през цялата година, ето защо през 2012 година те подраняват с един ден.
Макар и не толкова популярно като Сирните и Месни заговезни преди Великденския пост, заговяването преди Рождество Христово също се спазва стриктно от вярващите. Всъщност това е последната възможност за пълноценна храна преди 40-дневното пълно телесно и духовно пречистване.
Прието е в последния ден преди Коледния пост/т.е.на Коледни заговезни/ да се яде месна обредна храна – това е печената кокошка, пълнена и запечена със зеле. Заедно с това се правят по традиционно му и пълнени чушки с боб, което е характерно за Северозападна България, а така също и тиквеник с много орехи.