От началото на годината до 15 април на територията на град Пловдив са регистрирани 1602 пътно-транспортни произшествия с материални щети. От МВР – Пловдив съобщават, че при 1214 от тези ПТП са приключили с попълване от участниците на двустранни констативни протоколи, предоставени им от застрахователите при сключена задължителна полица “Гражданска отговорност на автомобилистите в Република България”. При голяма част от тези пътни инциденти уврежданията по моторните превозни средства са били минимални – повреди по лаковото покритие или боята, незначителни деформации по броните или вратите, счупени или повредени декоративни лайсни, спукани пластмасови брони, решетки или други козметични детайли. Ето защо не е било необходимо посещение от пътни полицаи, а единствено подаване на сигнал на телефон 112, добавят от местното управление.

 При катастрофите с материални щети участниците могат да се възползват от възможността да оформят необходимата документация в двустранните констативни протоколи и да пристъпят към информиране на застрахователното дружество за оглед и оценка на щетите, а не да търсят съдействие от полицията и да изчакват продължително време пристигането на екипите. По този начин гражданите могат да си спестят време за изчакването на патрулните екипи, особено в случаите на възникнали други спешни задачи – подпомагане на трафика, осигуряване на държавни, обществени, спортни събития и т.н. От друга страна, престоят на катастрофиралите автомобили на платното затруднява пътната обстановка в града и създава реална опасност за здравето и живота на участниците, както и предпоставки за възникване на други произшествия, напомнят от МВР – Пловдив. От там коментират и че след посещение на местопроизшествието, пътните полицаи са длъжни да попълнят протокол за ПТП с материални щети и да съставят на виновния водач акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ по Закона за движение по пътищата. С тази процедура задължително се отнема контролният талон на виновния шофьор и се връща след заплащане на определена с наказателно постановление глоба в сградата на сектор “Пътна полиция” – Пловдив.

  Ето и какво разпорежда Заповед № 8121з-281/18.03.2015 г. на министъра на вътрешните работи и утвърдени “Правила за организация на дейността на районните центрове 112 по обслужване на повиквания към единен европейски номер 112 и взаимодействието им със службите за спешно реагиране при обслужване на инциденти”:

  При възникнало пътнотранспортно произшествие без пострадали /с материални щети/ информация и сигнали се подават чрез Единен европейски номер /ЕЕН/ на тел. 112 от цялата страна. Сигналът се приема от дежурен диспечер и се насочва към Регионален център /РЦ-112/, който от своя страна предава съобщението в ОДЧ и/или сектор “ Пътна полиция” град Пловдив. От ЕЕН на тел. 112 се получава автоматично генериран номер за регистрация в информационно-комуникационна система, като номерът се съобщава от оператора на обаждащия се. Подалият сигнал гражданин се уведомява от оператора от тел. 112, че при необходимост от удостоверяване в 7 – дневен срок може да се яви в съответното РУ МВР /сектор “Пътна полиция”/ за издаване на удостоверителен документ /след подаване на заявление/.

При ПТП без пострадали посещение от автопатрул на служители от сектор “Пътна полиция” се извършва, когато е изпълнено поне едно от следните условия:

1.         водачите на пътно превозно средство имат спор за вина.

2.         в ПТП участват ППС с чуждестранен и/или с дипломатически номер.

3.         участвалите ППС са повече от две.

4.         ППС не може да се придвижва на собствен ход.

5.         при съмнение за употреба на алкохол /упойващи вещества/ от водач, както и липса на свидетелство за управление на МПС /липса на съответната категория /.

6.         при големи материални щети.

7.         когато ППС е нанесло материални щети по недвижимо имущество и/или пътни съоръжения.

8.         ПТП е с участие на ППС на МВР, Министерство на отбраната , на чуждестранни военни ППС –преминаващи или пребиваващи на територията на Република България,както и на ППС превозващи ценни пратки и товари.

9.         един от участниците е напуснал произшествието, а останалите са на място.

  В останалите случаи участниците, след като получат генерирания от ЕЕН /тел. 112 / номер за съобщеното от тях ПТП, попълват бланките на двустранните констативни протоколи, предоставени от застрахователните им дружества, и посещават застрахователя на виновно причинилия ПТП за оглед и оформяне на щетите.