Информационно събитие, посветено на стартирането на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 бе проведено днес в Пловдив. То се организира от Министерството на труда и социалната политика. На събитието бяха коментирани успешните практики по Програмата през изминалия период,  както и основните акценти и въвеждането на иновативни схеми, за постигане на по-добри резултати. Днес в Пловдив присъстваха редица представители на властта  – Министър председателят на труда и социалната политика Ивайло Калфин, председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, областният управител на Пловдив Розалин Петков, заместник – министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, а също така и представители на Европейската комисия.

  Официалното откриване бе дадено от Ивайло Калфин, който не пропусна да отбележи, че именно с помощта на тази програма успяват да се решат важни обществени проблеми.

  Общият размер на средствата, които ще бъдат отпуснати по Оперативната програма през новия програмен период е малко над 2 млрд. и 136 млн. лв. 60 % от тях ще бъдат предназначени за мерки на пазара на труда. А Калфин заяви, че един от проблемите с първостепенна важност е безработицата при младите хора. Министърът определи като важен приоритет и достигането до демотивираните хора или тези, които живеят в отдалечени райони, където трудно се намира работа.

  Председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов също коментира, че проблемите през новия програмен период са свързани с развитието на пазара на труда. Той добави, че особено внимание трябва да се обърне на рисковите групи на пазара на труда и по-специално – на хората в предпенсионна възраст.

  Областният управител на Пловдив Розалин Петков коментира, че неслучайно областният град е избран за мястото, на което се слага началото на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Причина за това е, че общините на територията на област Пловдив участваха много активно във всички мерки от Програмата.

 Поздравления за добрите си резултати през изминалия програмен период България получи и от Золтан Казачай. Той е заместник – главен директор на Генерална дирекция  „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ към Европейската комисия. Казачай подчерта, че страната ни се е справила успешно през последните 6 години и много добре е усвоила средствата по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

  Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че една от основните причини Европейският социален фонд да е изключително успешен за България е, че в него хора работят за хора и не остават безразлични към техните проблеми. Зорница Русинова представи и първите бенефициенти за новия програмен период, които споделиха какво е провокирало интереса им към въпросната програма. Според тях благодарение на нея те ще получат така нужния им стаж и ще придобият практически умения.

  А какви иновативни решения и атрактивни схеми за младите, както и за хората в предпенсионна възраст ще предостави ОП „Развитие на човешките ресурси”, тепърва ще става ясно.