Според статистиката на Градска библиотека „П. Хилендарски” най- четеният автор от асеновградчани за 2016 г. е Нора Робъртс. Нейни книги са заети от читатели през годината 812 пъти. Следва я Даниел Стийл със 657 заемания. В класацията на десетте най-четени автора попадат както следва Сандра Браун, Майкъл Конъли, Барбара Делински, Дейвид Балдачи, Луиз Бегшоу, Агата Кристи, Александра Маринина и Мери Хигинс Кларк.

Най-четената книга през 2016 г. е романът „Сватбата” на Даниел Стийл. Следва я романът „Победители” на същата авторка. На трето място  в класацията на 10 най-четени книги е „Съдба” на Луиз Бегшоу, следвана от „Тайната между нас” на Барбара Делински, „Предателство” на Даниел Стийл, „Родово проклятие” на Уна-Мери Паркър, „Смъртоносно” на Сандра Браун, „Възкръснало минало” на нора Робъртс, „Смърт посред бял ден” на Елизабет Лоуел и „Не се завръщай” на Лий Чайлд.

Интересна е класацията за 10-те най-четени автори от децата в Асеновград. Сред тях попадат класически автори, както и съвременни такива.  Първенството води Елин Пелин, следван от Иван Вазов и Емилиян Станев – автори, които се изучават в училище и са включени в задължителните списъци на учениците. Четвъртата, петата и шестата позиция на предпочитани от децата автори заемат Шарън Джекинс, Елиф Шафак и Полет Буржоа. Сред десетте най-четени от тях автори са Марк Твен, Джани Родари, Джеф Кини, Ран Босилек и Астрид Линдгрен.

Най-четената книга от малките читатели за 2016 г. е „Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер, следвана от „Пет приказки” на Валери Петров, „Малкият принц” на Екзюпери, „Приключенията на Лукчо” на Джани Родари, „Приключенията на Том Сойер” на Марк Твен, „43 небивалици” на Доналд Бисет, „Ян Бибиян” на Елин Пелин, „Лакомото мече” на Емилиян Станев, „Мили бате!” на Станка Пенчева и „Ромски, турски, арменски и еврейски приказки”. Прави впечатление, че в класацията на най-заеманите от децата през годината книги попадат заглавия от задължителните списъци.