Центърът за настаняване от семеен тип ще бъде изграден на ул. „Хан Аспарух“, зад МБАЛ Асеновград. 

Общата стойност на проекта е  близо 800 000 лв, като той е финансиран безвъзмездно на 100% от Европейския фонд за регионално развитие. Крайният срок за изпълнението му е 28 декември 2013 г. Целевата група ЦНСТ, ще бъдат деца с увреждания (физически, ментални и сензорни) от 3 до 18-годишна възраст, лишени от родителска грижа, за които до момента на приемането им в центъра са изчерпани възможностите за оставане и реинтеграция в биологичното семейство, настаняване в семейство на близки и роднини или в приемно семейство.  Възрастовите критерии за прием и напускане ще бъдат гъвкави и съобразени с индивидуалните специфики  и особености на децата.

Капацитетът на ЦНСТ в Асеновград ще бъде 12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и 2 допълнителни места за настаняване от общността по спешност. На пресконференция по повод първата копка кметът Караиванов каза, че община Асеновград има намерение на нейната територия да бъдат построени още 3 подобни жилища от семеен тип. Общината смята да  кандидатства за финансиране на изграждането на тези жилища, каза още кметът.

Особените нужди на децата и младежите с увреждания, които наложиха разработването и кандидатстването с проекта, са липсата на достъпна среда, липсата на възможности за транспорт от селата до съответните здравни служби, недостатъчно средства за осигуряване на необходимите здравни грижи и др.

Общата цел на проекта е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в община Асеновград, които заменят институционалната грижа. Цели се децата да бъдат изведени от институциите и да бъдат в среда, близка до семейната, да имат достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности”.

Изборът на място на Центъра е съобразен така, че да е близо до центъра на града, на лесно достъпно място, до което има развити транспортни и комуникационни връзки, каза на брифинг ръководителят на проекта Даниел Делчев. Мястото е в близост до МБАЛ Асеновград, в която може да бъде оказвана доболнична медицинска помощ и неотложна такава, каза още той.

За една любопитна подробност в тази  връзка съобщи кметът на общината Емил Караиванов. Оказва се, каза той, че и в този проект, както и при проекта за новата детска градина в кв. Запад, не е предвидена улица, подход, който да води до Центъра. В проекта, каза кметът, е предвиден жив плет, но не и път до бъдещата сграда. Това отново ще доведе до там, общината да финансира изграждането му, както се случи и с новото детско заведение, което бе открито преди два месеца.