С празника Йордановден / Богоявление/ се свързват редица народни вярвания. Те са свързани с голямата значимост на празника и със съпътстващата го ритуалост.

Така например народът ни вярва, че ежегодно през нощта срещу  Йордановден небето се отваря. Който успее да види чудото и в този момент си пожелая нещо, то желанието му ще се сбъдне.

Хората вярват още, че на Йордановден водата има по-голяма сила. Освен, че пречиства греховете, тя умее да лекува, затова болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът.Счита се, че  ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна. Старите българи пък са вярвали, че на Йордановден, в полунощ реките спират да текат и ставали лековити.

На Йордановден се меси обреден хляб, за направата на който се използва част от светената вода. Всеки от дома трябва да си вземе късче, за да бъде здрав и да се радва на късмет и успехи през годината.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни и  е календарното начало на периода на новите сгледи и сватби до Сирни заговезни.