Рано тази сутрин мерцедес е бил забелязан да се движи в насрещното движение на пътя Асеновград – Пловдив. За нарушението сигнализираха граждани във фейсбук групата „I See You KAT Асеновград“. Опасният шофьор освен, че е пренебрегнал правилата за движение по пътищата, е омаловажил и намалената видимост заради падналата мъгла. Само късметът е помогнал да бъде избегнато ПТП.

За подобно нарушение, но извършено снощи, разказва друг асеновградчанин, станал свидетел на среднощно шофиране в насрещното движение.

А какво предвижда Законът за движение по пътищата? Според член 58 и член 58а при движение по автомагистрала и по скоростен път на водача е забранено да се движи в платното за насрещно движение. Това престъпление се наказва с без книжка за срок от три месеца и глоба 1000 лв. При повторно нарушение половин година без книжка и глоба 4000 лв.

Ако бъде заловен такъв нарушител той може да бъде санкциониран още за неправилно включване в движението – санкция 20 лева; навлизане след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или движение в забранената посока на еднопосочен път – глоба 30 лева.

А всеки попаднал на такива безразсъдни шофьори на пътя, е добре да подаде сигнал до съответните органи, за да бъдат взети мерки и да се предотвратят евентуални фатални инциденти.