Отложиха делото за разпространение на радикален ислям, което трябваше да се разгледа в Апелативен съд Пловдив. Една от причините бе, че бяха представени писмени доказателства в голям размер, поради което Прокуратурата не е имала възможност да се запознае с тях. Освен това, едно от исканията, от страна на адвокати на подсъдимите, бе да бъдат разпитани нови свидетели от група за радикален ислям, организирана в Саудитска Арабия. Близо час преди обявеното начало на процеса, пък, пред Съдебната палата в Пловдив се събраха мнозина протестиращи.
  
Делото за разпространение на радикален ислям бе образувано по жалба на подсъдимия Ахмед Муса Ахмед и приближените му Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа, както и по протест на Прокуратурата. На съдебното заседание от защитниците на обвиняемите бяха представени писмени доказателства и направени искания за поръчки, преразпити на свидетели и допускане на нови такива. Сред доказателствените материали са разпечатки от статии за погребението на саудитския крал Абдула. Защитниците изтъкнаха думите на кралица Елизабет в съболезнователно писмо за заслугите на покойния, относно мирното съжителство между религиите. Адвокатите дори поискаха като свидетели да бъдат разпитани членове на група за радикален ислям от Саудитска Арабия, чиято дейности била финансирана от фондация, свързана с кралското семейство. Направиха се и искания за назначаване на повторна експертиза, във връзка с извършените преводи на документи от арабски на българки език. Цитираха се текстове от Библията, които гласят, че мъжът господства над жената и които, по думите на адвокатите, съответстват на пасажи от Корана. Поиска се да бъде изготвена справка за това, съществува ли договореност за въздействие от определени хора между България и Саудитска Арабия.
  
Непосредствено след края на заседанието, майката на Ахмед Муса Ахмед заяви пред медии, че синът й е невинен. А адвокат Ина Лулчева допълни, че след като са били иззети, проповедите на подсъдимите, са им били върнати обратно, „защото в тях нямало престъпно съдържание”.
  
Съдът даде възможност на Апелативна прокуратура да се запознае с доказателствата в 7- дневен срок. Това бе и една от причините произнасянето на съдебните заседатели по направените искания да бъде отложено и разгледано в закрито заседание. След това, страните ще бъдат уведомени за постановеното определение. Едва тогава ще стане ясна и датата за насрочване на делото в открито съдебно заседание.
  
Припомняме, че Ахмед Муса Ахмед бе осъден на една година лишаване от свобода за разпространение на антидемократични проповеди и идеологии, извън религиозните норми, както и за насаждане на омраза.