Нов асаньор
Нов асаньор

Вече седмица потребителите на асеновградския Дом за възрастни хора с увреждания се радват на нова придобивка – чисто нов и модерен асансьор. Днес на оглед на съоръжението бяха зам.-кметът по строителството в Асеновград, инж. Стоян Димитров и зам.-кметът по хуманитарните дейности на Асеновград, инж. Петър Петров.

Асансьорът е с товароподемност до 1200 кг. и освен за ползване от потребителите, активно се ползва и за пренос на храна до столовата и до стаите и на трите етажа на специализираната сграда.

Община Асеновград кандидатства и спечели проект с финансиране от Фонд Социална Закрила за „Доставка и монтаж на специализиран асансьор. Проектът бе с бюджет на стойност 50 000 лева с ДДС. От тях 45 000 лева се осигуриха от Фонда, а 5000 лева бе съфинансирането от община Асеновград.

Старият асаньор бе морално остарял и труден за поддържане поради амортизацията му и трудно намиращите се вече резервни части за него, тъй като бе монтиран през 1996 г.

„Новият отговаря на абсолютно всички съвременни изисквания, като се почне от понижените бутониери до гласовия контрол.“, коментира зам.-кметът Димитров. „Надяваме се да по този начин да допринесем за комфорта на хората в неравностойно положение, които ползват социалната услуга на Община Асеновград.“

„Огромно благодаря на колегите, които съдействаха това да се случи! Това за нас е крайно належащо и улеснява достъпа на хората до двора, до другите етажи и до столовата. Щастливи сме, че това се реализира благодарение на подкрепата на управата в Община Асеновград.“, каза Даниела Стоицова, директор на Дома.