Съфинансиране на проект за закупуване на нови специализирани легла за нуждите на лицата от „Дом за пълнолетни лица с физически увреждания” в града, ще бъде разгледано на предстоящото редовно заседание на общинския съвет на 28 март. Сумата, която ще се гласува да бъде отпусната от Общината, е в размер на 3000 лв. с ДДС.

Причината е легловата база в „Дома за пълнолетни лица с физически увреждания-гр. Асеновград”. От години в специализираното заведение са използвали стари русенски легла. През 2005 г. част от тях са заменени с, дарени втора употреба, болнични метални легла, които с течение на времето са амортизирани и на този етап не отговарят на нуждите на настанените в дома лица с увреждания и стандартите на такъв тип социално заведение.

Поради спецификата на уврежданията си, голяма част от потребителите прекарват голяма част от времето си в стаите и на леглата. Има и постоянно лежащи хора. През нощта е необходимо поставянето на прегради и табли, които сега съществуващите легла не разполагат. При рехабилитация, хранене и други процедури е необходимо леглата да имат допълнителни механизми и аксесоари, които в момента липсват.

Общината Асеновград има възможност да кандидатства с проект за закупуване на специализирани легла за дома по фонд „Социална закрила“.

Проектното предложение предвижда да бъдат закупени 36 броя специализирани легла, с допълнителни пренадлежности и аксесоари-предпазни рамки, повдигащи механизми,табли, дюшеци и др.

Реализацията на проекта значително ще подобри условията на живот, чрез осигуряване на повече комфорт и безопасност на настанените в дома лица и като цяло ще повиши качеството на предоставяните услуги.

Общата стойност на проекта е в размер на 30 000 лв. с ДДС. Необходимото съфинансиране от община Асеновград,  по правилата на фонд „Социална закрила”, е минимум 10% от общия бюджет или сумата 3000 лв. с ДДС.

На предстоящото Редовно заседание на общинския съвет ще стане ясно дали общинските съветници ще гласуват Общината да съфинансира със сумата от 3 000 лв. с ДДС проекта или не.