20 сирийски бежанци, от които 7 деца, са настанени в бивш хотел в село Нареченски бани. Те са преместени от лагер в град Харманли. Проверка на личните данни на сирийците вече е извършена от служители на Районно управление „Полиция” Асеновград. Бежанците са настанени в Нареченски бани по инициатива на международната благотворителна фондация „Global Village Champions”, чийто основател е канадецът Янк Бари. Сирийските граждани вече са регистрирани, издадени им са и документи за временно пребиваване и на този етап изчакват да получат потвърждение или отказ за статут на бежанци.
   Темата за бежанците пред камерата на ТВ САТ КОМ коментира кметът на курортното селце Димитър Бакалски. Той сподели, че не знае сирийците колко време ще останат там, нито с какво ще се занимават. Бакалски съобщи още, че е входирал докладна записка до кмета на Асеновград, която има чисто информативен характер, относно създалата се ситуация. Неговото лично мнение е, че от една страна бежанците може да повлияят неблагоприятно върху туристическия поток в Нареченски бани. От друга, обаче, това са хора, които бягат от държава, в която има война и са стресирани от това.
   При бившия хотел, в който са настанени сирийсците, нашият екип се срещна с Халил. Той има 4 деца, по професия е електроинженер и е в Бълагария от повече от месец. Пред камерата ни Халил сподели, че иска да работи в България, но не знае дали това ще бъде възможно за него. Той каза още, че се чувства много добре тук. „Хората са много любезни, човечни и гостоприемни.“, обобщи сириецът.
   Паника, заради бежанците в село Нареченски бани днес нямаше. Жителите, които попитахме, бяха категорични, че не се притесняват от съжителството си със сирийците. Коментираха, че сирийските граждани излизат от мястото, в което са настанени, но поне за сега не създават проблеми.
   Подробен материал за бежанците в Нареченски бани може да гледате в рубриката „Тема от деня“, тази вечер, след новините.