Калинички
Калинички

Поради двегодишна пауза заради Covid пандемията, екипът на Исторически музей -Асеновград съобщава, че тази година Обичаят „Калиница“ в Етнографската къща ще се състои.

Обичаят „Калиница“ тази година ще бъде под наслов „Слънчови невести на Еньовден“. Записването на малките калинички ще започне на 23 юни от 17:00 ч. до 19:00 ч. В Етнографската къща на Асеновград децата ще могат да донесат своите нишани за ритуалното наричане.

На празничния 24 юни програмата ще започне в 08:00 ч. в Етнографската къща. Гости ще бъдат уредник Павлина Дамянова и демонстратор -Събина Хунева от Регионален етнографски музей на открито /РЕМО/ „Етър“. След наричането за добър късмет, малките булки ще се отправят на Света Литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“. За малки и големи организаторите на празника са приготвили много изненади.

Обичаят „Калиница“ е единствен по рода си. Той е характерен само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден. Обикновено в ритуала се включват близо 200 момичета на възраст от 1 г. до 9 г.