На майската редовна сесия на ОбС Асеновград, съветниците приеха завишаване броя на децата до 30 в първите възрастови групи на детските градини и подготвителните групи в училищата в община Асеновград за учебната 2020/2021 г., както и броят на децата до 25 в яслените групи в общината.

Предложението внесе зам.-кметът Петър Петров, а причината е неравномерното разпределение на децата по райони спрямо наличната материална база. За някои детски градини и училища броят на желаещите многократно надхвърля нормативния брой деца, а сериозният недостиг на места в определени райони би довело до родителско недоволство и нарастване на социалното напрежение в районите с недостиг на места в яслените групи, първа група и подготвителните, обоснова предложението си инж. Петров.

С оглед на това и на основание Чл. 21, ал.1, т.23 и ал.2 и чл. 20 от ЗМСМА във връзка с чл. 256, ал.1, т.1 от Закона за предучилищното и училищно образование, зам.-кметът предложи ОбС Асеновград да вземе решения за тези промени.

Седмици по-късно Областна администрация върна решението на Съвета за преразглеждане.

Сходна е ситуацията и в пловдивския Общински съвет, където същото решение, прието от пловдивските съветници, също бе върнато за прегласуване.

Мотивите за върнатите решения на Общинските съвети на Пловдив и Асеновград, Областният управител Дани Каназирева обясни на пресконференция, като уточни, че това е в полза на децата и учителите и е съобразено с нормативната уредба и епидемиологичната ситуация в областта и страната.

Тя каза още, че са проведени разговори с община Пловдив, а  ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов, който присъства на пресконференцията увери, че е  внесено ново предложение с корекция за ограничаване на приема до 28 деца.

Един от мотивите  на Областна администрация за върнатото решение е, че в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че за целодневните и полудневните градини броят е 23 деца, а за групите в яслите е 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно максималният е 28 деца в група в детските градини, а 23 за яслите.

От друга страна, освен нормативните изисквания, има здравно-санитарни – за осигуряване на не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните, което при увеличаване на броя на децата няма  доказателства дали може да се спази.

„Не може да се поема риска в сегашната епидемична ситуация. Дори и 28 деца са компромис. Разговаряхме с кметовете на двете общини и се надявам, че местната власт в Пловдив и Асеновград ще вземе най-доброто и разумно решение, което да гарантира здравето и сигурността на децата, заключи областният управител.