Община Асеновград закупи картина от местния талантлив и доказал майсторството си сред творците художник Тихомир Панайотов. Повод за инициативата на общинското ръководство е предстоящата юбилейна годишнина от победата в битката при Клокотница, случила се през 1230 г. На 9-ти март Асеновград ще отбележи 790 години от деня, в който войската на Цар Иван Асен II разгромява славно Епирската империя. Освен това, идеята е да се подкрепят асеновградски творци.
Художникът сподели, че се е вдъхновил да нарисува точно личността на този български владетел, след като е посетил Атон. След като там Панайотов е видял картината е решил, че Асеновград също трябва да има портрет на Цар Иван Асен II.
Авторът го изрисува властен и добре разположен в креслото си, но в същото време погледът му е милосърден и излъчва добрина. Точно какъвто се смята, че е бил и характерът му – великодушен и в същото време безкомпромисен и справедлив.
Картината е изобразена с маслени бои върху италианско ленено платно. Изпипани до финален щрих са всички детайли. Картината с лика на Цар Иван Асен II вече краси кабинета на заместник-кмета на община Асеновград инженер Петър Петров.