кокошки носачки

Огнище на птичи грип в Пловдивско потвърди Българската агенция по безопасност на храните.

Огнището на Инфлуенца А или грип по птиците е установен във животновъден обект в землището на село Трилистник, област Пловдив. В обекта се отглеждат кокошки носачки.

От БАБХ припомнят, че за същото място това е второ огнище в рамките на 2021 г. и пето от 2017 г. до сега.

В момента, в който е установено заболяването, в обекта са отглеждани над 30 хил. Птици. Заради повишена смъртност, е породено и съмнението за заболяване.

Издадена е заповед за контрол на огнището на заболелите животни.

Птиците ще бъдат умъртвяване по хуманен начин.

3-километрова предпазна зона е определена около птицефермата. В нея попадат населените места от общ. Марица – с. Трилистник; общ. Садово – гр. Садово; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица – с.Маноле, с.  Манолско Конаре, с. Рогош, с. Скутаре, с.Ясно поле, с.Динк, с.Крислово, с.Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци,

Птичето месо и продукти, които се добиват в обект, в който е установено наличието на Инфлуенца, не представляват опасност за човешкото здраве при правилната обработка на храните, припомнят от агенцията.