Чума по свинете

Българската агенция по безопастност на храните (БАБХ) обяви, че страната ни вече не е част от списъка на държавите, за които се прилагат определени ограничителни мерки, свързани с болестта класическа чума по свинете, включително забрани за движение на живи свине.

България бе извадена от ограничителните зони на 6 декември 2021 година. След оценка на ефективността от мерките за надзор и контрол от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и в съответствие с европейското законодателство, мерките за контрол във връзка с болестта класическа чума по свинете бяха изменени.

Класическата чума по свинете е инфекциозна вирусна болест, която оказва сериозно въздействие върху популацията от животни и върху рентабилността на свиневъдството.

Припомняме, че последният случай на потвърдено огнище на заболяването Африканска чума по свинете в област Пловдив, пък, бе от 8 ноември. Тогава Българската агенция по безопасност на храните констатира заболяването в животновъден обект в село Радиново. Клинични прегледи и лабораторен надзор  бяха извършени в животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в 3- и 10-километровите зони.