Около 6 000 са уличните осветителни тела в община Асеновград, които ще бъдат подменени с нови. Това показва анализът на енергопотреблението, направен във връзка с намерението на общинското ръководство да замени сегашните лампи с LED осветление. За да бъде взето решение за реализиране на проекта, обаче, е необходимо, идеята да бъде обсъдена и приета от общинските съветници на града. За целта заместник- кметът на Асеновград инженер Пламен Йончев отправи предложение към местния парламент, което ще бъде разгледано на утрешното редовно заседание.
   Уличното осветление в общината в момента се състои основно от осветителни тела с натриеви лампи високо налягане с мощност от 50W до 150W. Светлинният им поток намалява значително в края на живота им и се налага подмяна. Анализът на енергопотреблението е направен на базата на сегашния режим на работа на системата за улично осветление в община Асеновград. Той показва, че ако натриевите лампи бъдат заменени с LED осветителни тела, ще се постигне икономия на електроенергия, по- голяма надеждност и качество на осветлението. Точно 5 851 е броят на стълбовете, които трябва да бъдат заменени. 5 974, пък, са осветителните тела. А трафопостовете са 136. Към уличните осветителни уредби се отнасят осветлението на улици, булеварди, площади, градски магистрали, тунели, мостове, подлези.
   Ако предложението на заместник- кмета бъде одобрено от Общински съвет Асеновград, ще стартира процедура за избор на изпълнител. Дали това ще се случи, предстои да разберем утре /22.04.15 г./, когато ще се проведе редовната сесия на Общинския съвет.