От 10 до 14 май Пловдив ще бъде домакин на поетичния фестивал „Орфей“. Фестивалът се провежда за първи път в Културната столица

В рамките на 5 дни 17 поети от 13 държави ще ни пренесат в света на лириката в рамките на Международният фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018. Гостите от САЩ, Франция, Италия, Испания, Турция, Дания, Израел, Украйна, Бившата югославска република Македония, Румъния, Гърция и Сърбия, заедно с българските си колеги, ще представят своето творчество в Малката раннохристиянска базилика, където ще се проведат две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум.
Фестивалът е насочен към създаване и разширяване на културната аудитория и цели да се утвърди като литературна платформа за творческо общуване. Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 са публикувани в многоезично книжно издание. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването на фестивала.
С награди ще бъдат отличени и най-добрите творци в следните категории: стихотворение от поетическите четения; цялостно авторско представяне; любовна лирика, текст от писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”.