Богородичният пост е третият пост през годината ( един от четирите поста, спазвани в Православието). Той е посветен на Божията Майка за подготовка към един от най-големите църковни празници – Успение Богородично (15 август). Този пост е най-кратък– продължава 2 седмици или 14 дни. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а през останалите дни на вечерните служби се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица. На службата срещу празника Успение Богородично е отредено да се извършва и Опело на св. Богородица, тъй като се посреща денят на нейната кончина.
Постът, установен в прослава на Божията Майка, е най-строг е в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък гозбите може да са варени, но без олио или други мазнини, а в събота и в неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. Рибата е разрешена на Преображение, както и в случай че Успение Богородично се падне в сряда или в петък.














