В отворено писмо до депутатите от Съюза на българските автомобилисти заявяват, че промяната ще прекрати корупционните практики за купуване на книжки. От Автомобилния съюз припомнят, че подобна система е въведена в САЩ, Великобритания, Германия, Гърция, дори в Македония.
Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми, които да изпитват, да дават лицензи за обемни дейности, а държавата чрез министерството на транспорта, МВР, МОН да контролира, посочват от СБА.
От осъществяващите тези дейности трябва да се иска да не извършват учебна, превозваческа и друга работа, за да няма конфликт на интереси. От СБА припомнят, че предложенията им за промяна в администрацията са отпреди 15 години.
От съюза настояват още за нов Закон за движение по пътищата. В него трябват много промени, с мисъл повече за пострадалите, отколкото за правата на нарушителите. Трябва задължително сваляне на номера на колата до изясняване на случая, трябва осигуряване на събирането на глобите. Трябва много повече контрол на пътя, за да работи тази система. Трябват поне 25 млн. лева на полицията, за да заработи централно системата им, се посочва още в отвореното писмо на СБА.