По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. Към настоящия момент тази дата се отбелязва от над 100 държави, сред които и България. По този повод днес се срещнахме с преподаватели от Асеновград, за да споделят с нас какво е да си учител, призвание или професия е да преподаваш,какво послание биха отправили към своите ученици и колеги на днешния празник. Отговори на тези и още много други въпроси получихме от Ани Шенкова и Галя Атанасова, преподаватели в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

  Ани Шенкова е дългогодишен преподавател по история и свят и личност в асеновградската гимназия.  Тя сподели пред нашата камера, че за нея това да си учител е съдба. Шенкова заяви, че да бъде преподавател е било детската й мечта и е щастлива, че е успяла да я реализира. Учителката представи пред нас и своите ученици и прочувственото стихотворение на Велиана Аврамова „Съдбата на учителя”.

  Днес ние присъствахме на един от часовете на Шенкова по свят и личност с 12 В клас. Илияна Григорова от класа се обърна на днешния празник към своите преподаватели с призив да бъдат все така толерантни и търпеливи, а на съучениците си пожела да бъдат по дисциплинирани.

  След 12 В посетихме и малчуганите от 1 В клас, от които получихме едно наистина топло посрещане и много усмивки. Техният класен ръководител Галя Атанасова не пропусна да поздрави както своите колеги на днешния Международен ден на учителя, така и първолаците. А усмихнатите и любознателни деца от 1 В клас ни поздравиха с една от своите любими песнички, посветена на първокласника.