Въпреки завишения брой заболели от грип и остри респираторни заболявания през тази седмица, не са достигнати нивата за обявяване на Грипна епидемия в областта. Това заяви д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор над заразните болести” към РЗИ Пловдив.

Управителят на МБАЛ Асеновград д-р Иван Червенков каза за ТВ САТ КОМ, че в болницата има регистрирани случаи на възрастни хора с усложнения от грип, а в Детското отделение настанените деца са 16.  Той уточни, че сега не е най-подходящият момент за поставянето на противогрипна ваксина. Препоръчително е тя да се приложи преди да е настъпил  Грипният сезон.

Според  общопрактикуващи лекари от Асеновград около 20% е завишението на пациентите с грипоподобни оплаквания.

Острите респираторни заболявания се характеризират с висока температура, мускулни болки, хрема, зачервено гърло, болки в гърлото, пресипнал глас, суха кашлица и повръщане. Лекарите съветват „Ако изпитате някои от тези неразположения, веднага се обърнете към лекар”, също така е добре да се спазва добра лична хигиена, ръцете да се мият по-често и да се избягват места на закрито с много хора.