Днес е 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден отдаваме почит и към съвременните просветители – учителите. Те са тези, на които са поверени децата ни, а те от своя страна са бъдещето на нацията ни.

На тържествена церемония, кметът на града – д-р Христо Грудев награди отличилите се учители, директори и общественици от Асеновград. За директор на 2023 година бе избран Георги Анастасов, който ръководи ЦПЛР „Васил Левски“ от 23 години. Трима учители бяха излъчени от Синдикатът на българските учители. В направление „Предучилищно възпитание и подготовка“ , грамота бе връчена на Леман Солакова – старши учител в ДГ „Радост“ – Асеновград. В раздел „Начално образование“ бе отличена Елена Солакова- Виденова – старши учител в начален етап в СУ „Св.Св.Кирил и Методий“. А наградата за изкуства и спорт получи Гергана Михова, от същото училище.

Петнадесет бяха отличените учители с приз „Учител за 2023 година“. И те са: Мариана Абрашева, Павлина Станчева, Илияна Алексова, Мая Рудева, Антоанета Пепелишева, Валентина Шикова, Емилия Величкова, Татяна Шопова, Ани Цветкова, Славка Стойчева, Румяна Буцева, Яна Петрова, Жечка Кръжева, Мирела Любенова и Георги Христев.

На събитието бяха отличени и четирима асеновградски дейци с принос за развитието на културата на нашият град – Снежана Станкова – хореограф към НЧ „Св.преп.Паисий Хилендарски – 1997“, Петя Дачева – секретар на НЧ „Св.преп. Паисий Хилендарски – 1997“, Атанас Кендев – един от основателите на сдружението „Станимашка фотографчийница“ и създател на „Изгубеният Асеновград“ и за ценен принос в културния и обществения живот на Асеновград, бе отличена и Театрална работилница за мечти.

Признание за своя дългогодишен труд, плакет и вписване в аналите на Общината получиха двамата вече бивши директори – Гергана Христозова  и Петър Шиков.