Идеята за паметник на емблематичната асеновградска актриса Надя Тодорова, възникна през 2019 г., във връзка с третата годишнина от смъртта ѝ, разказа инициаторът, известният адвокат Вера Сърбова.

Адв. Вера Сърбова

Мястото, на което е планирано да бъде поставен паметника е пред Читалище „Родолюбие“, тъй като тя е допринесла изключително много за развитие на културата в Асеновград, а и именно на сцената на асеновградския театър започва и нейната кариера като актриса през 1946 г.

Изработката на паметника вече е стартирала, каза адв. Сърбова, а бронзовата фигура ще се извае от талантливите ръце на известния скулптор Атанас Карадечев – ученик на Георги Чапкънов.

„Инициативен Комитет с участието на Христо Мутафчиев – Председател на Съюза на артистите в България, артистите: Мария Стефанова, Боряна Пунчева, Мария Статулова, Павел Попандов, режисьорът Николай Волев, съпругата на Иван Андонов и др., както и адв. Вера Сърбова, Лиляна Киркова, Ламбриана Форева и др., направихме предложение до кмета на община Асеновград, да се изгради паметник на почетния гражданин, на голямата актриса в малките роли НАДЯ ТОДОРОВА.

Молим всички граждани, които желаят и имат възможност, да дарят средства на посочената сметка за да се реализира инициативата. Постъпилите и разходвани суми, ще се обявяват с документи.“, каза още Вера Сърбова.

За всички, които ще се включат в събирането на средства за паметника, има разкрита банкова сметка на името на Вера Аспарухова Сърбова:

ЦКБ АД КЛОН АСЕНОВГРАД IBAN:BG22CECB979040A1 1891 00 BIG:CECBBGSF