През последните дни нашумяха случаите, свързани със злоупотреба на лични данни с цел оказване на подкрепа регистрациите на партии за предстоящите избори. Нашият екип също реши да провери дали присъства в някои подобни списъци. Ето как направихме това:

 В сайта на ЦИК  от ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ избираме опция „За избирателите”, след което извършваме Проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия, коалиция, инициативен комитет за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г.; Ще Ви е необходим персонален идентификационен код, който се получава бързо и лесно на посочения от вас e-mail. След което не Ви остава нищо друго освен да проверите дали подкрепяте дадена партия, особено ако това е без вашето знание и съгласие.

https://www.cik.bg/bg/pvr2016/voters/reg_podpiski

  Оказа се, че двама наши колеги, макар и учудени от този факт, присъстват в списъка на хората, изявили своята подкрепа за ПП Българска Социалдемокрация. Единият от тях е Милена Герасимова, която разбира се побърза да се обади в Комисията за защита на личните данни, за да разбере какво следва да направи. Стана ясно, че трябва да се подаде жалба, както и че броят на подобен вид жалби постоянно расте. Милена също се погрижи да подаде такава за некоректното използване на нейните лични данни. За такъв вид кражба законът предвижда до 100 хиляди лева глоба.

  Опитахме се да се свържем с партията, която в случая се оказва неправомерно подкрепена за президентските избори, с кандидат-президентска двойка – Александър Томов и д-р Радослав Радославов. Няколко наши опита за това се оказаха без успех. За сметка на това обаче с нас се свързаха и други асеновградчани, които са станали обект на кражба на лични данни, разбрали това след проверка на сайта на ЦИК. Странно или не свързалите се с нас също се оказа, че присъстват в списъка с лица, подкрепящи регистрацията на ПП Българска Социалдемокрация, като някои от тях са присъствали и в по-стар списък относно последните местни избори, но отново касаещи същата партия.