Предвиденият да се проведе днес пътуващ семинар “ По стъпките на Паисий“, организиран от филологически факултет на ПУ ”П. Хилендарски”, беше отложен за следващата седмица. Непредвидени обстоятелства принудиха участниците в семинара да го отложат. Той трябваше да се проведе във Възрожденското училище „Св. Георги“ в Асеновград. Нашият град беше последната спирка на семинара, като стартът беше даден в Пловдив и продължи по следният маршрут: Крагуевац, Нови Сад, манастира Ковил, Сремски Карловци и Банско – места, свързани с Паисий. Асеновград е избран да бъде част от тази обиколка, като предполагаемото място на смъртта на Хилендарския монах. 

Пътуващият семинар е част от поредицата инициативи на  Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, с които  ще се  отбележи 250 години от написването на „История славянобългарска“.

Пътуващият семинар предхожда Международната конференция „Паисиеви четения“, организирана ежегодно от университета. Тази година тя ще се проведе на 2 и 3 ноември под почетния патронаж на вицепрезидента Маргарита Попова.