Тази година пещерата посреща посетители месец по-късно от обикновено заради ситуацията с COVID – 19, обясни директорът на ОП „Туризъм“ към община Асеновград, Димитър Кирков. А иначе по договорни отношения с РИОСВ, тя трябва да работи от 1 май до 1 октомври, във връзка с прилепите, които зимуват в пещерата, поясни той.

Финансови загуби от това със сигурност има, каза Кирков, както при всички, но ние като общинско предприятие разчитаме на вътрешния туризъм, на досегашната реклама, която сме правили за всички наши обекти, които стопанисваме и мисля, че ще наваксаме тези загуби.

Миналата година имаше над 3500 посетители и се надявам тази година не само да запазим бройката, но и да я увеличим, категоричен бе директорът на общинското предприятие. Имаме изключително много запитвания дали пещерата е отворена и ето днес, на Деня на околната среда, ние я отваряме и се надяваме, че гостите на града и асеновградчани ще имат възможността да я посетят. Там те ще могат да се насладят както на  подземните красоти, така и на околността, която е прекрасна. В близост до „Добростански бисер“, на 300-400 м. има един много красив връх – връх Попа, от него се открива невероятна панорамна гледка.

Пещерата ще бъде отворена петък, събота и неделя, всички празнични дни, както и в делнични дни, но тогава ще е по предварителна заявка. Тази година намалихме бройката на посетителите на 15, спрямо миналогодишната бройка от 15 човека, обясни Кирков.

Цената на входния билет се запазва същата като миналогодишната – 4 лв. за ученици, студенти и пенсионери; 5 лв. за обикновените граждани; 9 лв. е беседата на над 8 човека; 12 лв. е семейният билет (семейства с деца).

Взели сме абсолютно всички противоепидемични мерки, каза още Димитър Кирков.