Днес е петък 13-ти. Мнозина хора вярват, че на този ден ще им се случи нещо лошо – някои не летят със самолет или не пътуват въобще, други избягват да правят големи покупки, а трети дори не стават от леглото и не излизат от вкъщи. Българската народопсихология е наситена с хиляди суеверия, носещи както добра, така и лоша поличба. Хората вярват, че последните задължително трябва да се избягват, особено днес, на петък 13-ти.

 Ето и някои от най-разпространените суеверия у нас:

$      Не се връщайте от пътя – няма да Ви върви;

$      Ако счупите огледало, ще имате 7 години нещастна любов;

        Не се оставя дамска чанта на земята – предвещава бедност;

$      Ако подавате игла на някого, леко го убоцкайте, за да не се скарате;

$      Ако си ударите ръката в желязо, ще имате проблеми (ако я ударите в нещо дървено, обаче, е на късмет);

$      Не се сбогувайте на прага – ще се скарате;

 За всички е ясно какъв е символът и на черната котка. Според вярванията на нещастие е и да оставиш шапка на леглото, да отвориш чадъра си в стаята или да го оставиш на масата, да убиеш щурец, да закопчаеш копчето си в грешен илик, да видиш сова през деня, петел да пее нощно време и много, много други, няма да ни стигне цял ден да ги изредим.

  Според изследвания в тази област българите са сред най-суеверните нации в света. Дори най-здравомислещите хора по нашите географски ширини спазват определени ритуали от страх да не предизвикат лошия късмет. Днес, обаче е и празник – своя имен ден празнуват Евлоги, Зоя, Живко, Светла, Светльо.  Въпреки тиражираната фатална дата им пожелаваме да не й обръщат внимание и да изкарат един весел празник.