Във връзка с публикации в социалните мрежи и в медиите, касаещи отсичане на 243 дървета в района на село Бачково, Община Асеновград съобщи, че твърденията се тълкуват неправилно и се разпространява неточна и невярна информация. От там обясниха, че се предвижда отстраняване на дървета от видовете топола, върба, акация и елша. Няма да бъдат премахвани чинари, категорични са от Община Асеновград. Дървесните видове биха могли да попречат на водопроводимостта, което да доведе до неприятни инциденти.

До изявлението на Общината се стигна след като в различни групи във Фейсбук се разпространиха твърдения от риболовен клуб и от граждани, че в реката, в района на с. Бачково, ще се изсичат дървета, което ще доведе до подкопаване на подпорните речни стени и до евентуално бедствено положение в населеното място при прииждане на реката.

Към момента процедурата по почистване на речното корито на река Чепеларска в регулационните граници на населеното място е спряна, а реалните дейности по същата дори не са стартирали, подчертават от Отдел „Екология“ към Община Асеновград. Целта на предвидените за премахване растителни видове е да се осигури нормална проводимост на водата и в случай на повишаване количеството на водния дебит да бъдат избегнати наводнения.