Активният сезон на противоградовата защита на територията на страната вече е открит. По традиция сезонът започва в началото на май и приключва през септември. През това време Изпълнителната агенция  “Борба с градушките” ще защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони. Те се намират в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, а също така и в пловдивско. В състава на агенцията влизат и действат 8 регионални дирекции  с 9 командни пункта и прилежащите им 200 ракетни площадки, сред които и тази в кв. Горни Воден.

   Борбата с градушки като цяло се основава на технология на внасяне или т. нар. засяване на ледообразуващ реагент в градоопасния облак в момента преди образуване на ледените топчета. Неговите частици играят ролята на ядра, които отнемат преохладената вода в облака и не позволяват прекаленото нарастване на естествените ледени ядра. Използват се три метода за засяване на облаци с ледообразуващ реагент – чрез наземни генератор, чрез самолети или чрез противоградови ракети.

  А опасността и пораженията, до които може да доведе градушката не трябва да бъдат пренебрегвани. Ледените топчета могат да нанесат сериозни поражения върху автомобили, стъклени покривни конструкции, тавански прозорци и най-вече върху селскостопански посеви и насаждения. В редки случаи дори могат да причинят мозъчни сътресения или фатални травми на главата.