Днес отбелязваме деня на света Татяна – великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Според библейския разказ тя била от богато, но боязливо римско семейство, което криело вярата си в християнството. Татяна  поела по пътя на целомъдрието от съвсем малка.

Поради отказ в юношеските си години да принесе идолополоническа  жертва и  да се отрече от християнската вяра, младата Татяна била  подложена  на жестоки изтезания по заповед на управителя- езичник . Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо и на следващия ден тя се явявала излекувана.
Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около Татяна и кротко ближел нозете ѝ. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ била отредена и на баща ѝ.

Съществуват различни версии за значението на името Татяна.

В превод от гръцки то означава „устройва“, а от латински – „бащински“. Руснаците пък смятат, че то е с руски произход и се тълкува като „приказна царица“. Според други то идва от Тангра, тъй като коренът на името на върховния бог и на Таня е един и същ – „тан“, което значи „небе“.

Имен ден днес празнуват Татяна и Таня.Честито на имениците !