Община Асеновград е одобрена за проекта „Подкрепа в семейна среда”.Това съобщи на пресконференция кметът д-р Емил Караиванов. Безвъзмездната финансова помощ,която общината получава, е в размер на  247 249.60 лв. Договорът с Министерството на труда и социалната политика ще бъде подписан на 22 ноември-четвъртък.

По схемата „Помощ в дома” 42-ма лични асистенти ще обслужват 84 потребители – възрастни хора ,деца с трайни увреждания и самотно живеещи възрастни хора, уточни кметът.

С реализирането на „Подкрепа в семейна среда“ се създава реална предпоставка услугите „Личен асистент“ „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ да се доразвият и да задоволяват във възможно най-голяма степен потребностите на нуждаещите се от тях. В рамките на схемата ще се даде възможност съществуващият Домашен социален патронаж в Асеновград да разшири дейността си, като към него се създаде „Звено за услуги в домашна среда“. Целта е да се създаде устойчив модел за осигуряване на достоен живот и предоставяне на услуги в домашна среда за хора, които са в риск от социална изолация.