През 2016 г. посрещнахме Възкресение Христово на 1-ви май. Само няколко дни по-късно  – през утрешния ден, ще отбележим и Гергьовден. Традиционно и на двата празника на българската трапеза присъства агнешкото. Практиката показва, че когато двата празника са в непосредствена близост, търсенето на деликатесното месо спада, а оттам се понижава и неговата цена. Наша проверка в местни месарски магазини обаче показа, че спад в цената на агнешкото все още няма. Търговци от Асеновград коментират, че всъщност не очакват по-малко клиенти за Гергьовден, въпреки че Великден бе само преди няколко дни. Те коментират още, че хората по рядко си позволяват  да купуват цели агнета, най-често се взимат не повече от няколко килограма за празника.

  Така тези, които решат да приготвят традиционното агнешко за Гергьовската трапеза, трябва да знаят, че цената остава като миналогодишната – в порядъка на 12 – 12,50 лв./кг. Ако все пак закупите цяло агне, можете да го намерите и на 11,50 лв./кг.