Имунната система на човека предпазва организма от всякакви опасни „нашественици“, сред които са и вирусите. Когато тази система е отслабена, положението става критично, особено ако организмът е принуден да се справя и с някаква външна инфекция като Ковид-19. Ето кои предишни заболявания утежняват положението на хора, заразени с новия коронавирус.

Една група от тези заболявания са хроничните белодробни заболявания, като астма и белодробният емфизем например. Когато организмът е затруднен да се справи с двойното натоварване- т. е. остър задух, нарушени функции на белия дроб от една страна и въздействието на COVID- 19 от друга, може да се стигне до тежки нарушения, които в най-лошия случай завършват със смърт. С по-слаба имунна система са и хората , страдащи от диабет. Диабетът уврежда кръвоносните съдове и вътрешните органи, целият организъм се дебалансира, а в това състояние той много по-трудно може да се справи с някой опасен вирус, проникнал отвън.

Сред заболяванията , които утежняват положението на хора, заразени с новия коронавирус, са и заболяванията на сърдечно- съдовата система, като : исхемична болест на сърцето, хипертонията, хора със сърдечен порок. Вирусните инфекции са много опасни и за болните от рак, тъй като организма им става по- податлив на инфекции. Друга опасност представляват автоимунните заболявания. На пациентите се изписват имунопотискащи медикаменти, които да предотвратят опасността от това имунната система да атакува собствения организъм. Организмът на тези хора става по-податлив на всякакви вирусни заболявания.