Актуални и очаквани процедури по Програмата за развитие на селските райони бяха представени днес в Асеновград.  Семинарът е част от националната кампания  „ Успешни заедно” на Областния информационен център-Пловдив. „Добре е в началото на година да се прегледа годишната работна програма на ДФ ”Земеделие„, за да се планират навреме действията  за кандидатстване за финансиране, особено когато са необходими специфични документи“ – това каза Камен  Стратиев, експерт „Логистика и информация” в ОИЦ – Пловдив,  докато обясняваше възможностите на  мерките от Програмата за развитие на селските райони. „Винаги може да се види първо за колко проекта стигат парите и това да даде някакъв ориентир за шанса за спечелване на проекта. Всеки един проект, колкото и да не устройва бенефициента, но ако дори в малка степен може има полза за стопанството, си заслужава да се кандидатства“, каза още Камен Стратиев. Той говори още за възможностите за кандидатстване за финансиране при закупуване на земя и земеделска техника,  за опазване на околната среда, за съхранение на селскостопанска продукция и други. Очаква се също скоро да стартира и програмата за подобряване енергийната ефективност на стопанствата. Фирмите, които са изключени по една или  друга причина от Програмата за развитие на селските райони,  ще могат да бъдат допуснати по програмата за енергийна ефективност. 

  За възможностите  на така наречените местни инициативни групи говори  Веселина Велчева,  регионален представител на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Тя обясни, че МИГ(местна инициативна група) е едно публично-частно партньорство с участието на бизнеса, гражданите и публичния сектор. Има задължително участие на общините от територията, която решава да се обедини и да създаде такава МИГ. Това става и след съгласието на общинския съвет. МИГ се създава, за да отговори на изискванията и съответно да опита да спечели финансиране за създаването на стратегия за местно развитие.

  По време на семинара бяха обсъдени още и добрите и безопасни условия на труд. Подробен материал очаквайте в предаването „Аграрна книжарница” в четвъртък от 20.00 часа по ТВ САТ КОМ.