Утре Историческия музей в града ще представи любопитна експозиция на документи, завещани на поколенията от бащата на известния асеновградски майстор на виното – Чорбаджака.

Всеки който посети музея утре в 17,30 ч. ще може да се запознае отблизо със публичните завещания, които е оставил Георги Чорбаджаков, бащата на известния винар в Асеновград Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, прочут и извън пределите на страната с направата на известното си вино „малага”. Асеновградският Исторически музей ще представи  неговото завещание в чест на това, че през септември се отбелязва годишнина от рождението на Аристи Чорбаджаков.

На 28 септември в Старинното училище в града ще се открие изложба акварели „Старинни черкви в Пловдив и Асеновград” на арх. Славчо Мерджанов. Началният й час ще е 18.00 ч.

На 30 септември за шеста поредна година ще се проведе и Нощта на музеите. Тук тя и този път ще бъде след Нощта на музеите  в Пловдив, за да имат възможност желаещите да посетят и двете събития. Нощта на музеите в Асеновград е  част от Есенните празници на изкуствата в града. „В Нощта на музеите” от 18,00 ч. ще бъде открита и изложба  „С грижа за миналото”, посветена на  90 години от създаването на археологическо дружество „Сварог”.  Час по-късно от 19:00 часа, пред сградата на Историческия музей, ще се състои концерт на участниците в лятната музейна школа.