„Началото на живота” е новаторски документален филм, който изследва как средата в ранното детство влияе върху когнитивното, социалното, емоционалното развитие на детето. Филмът беше разпространен по целия свят през юни 2016 г. през интернет. На 28 февруари от 14.00 часа в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” също ще има публична прожекция. На премиерата в Асеновград са поканени родители, студенти, здравни специалисти, представители на НПО, които работят с деца в сферата на услугите за деца, казват организаторите.

Филмът е създаден с подкрепата на УНИЦЕФ и други партньори  през 2016 г. и се разпространява по цял свят. Той е посветен на ранното детско развитие и проследява живота на бебета, малки деца и различни семейства по света. Подчертава важността на първите години за тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Показва как родителите, семействата и цялото общество могат да създадат най-добра среда за развитие на децата.

Като се позовава на най-новите проучвания в областта на неврологичните науки, документалния филм  представя значението на закрилата, стимулирането и грижовното отношение за най-добрия старт в живота на всяко дете и подчертава важността на първите години за тяхното социално, емоционално и познавателно развитие.

В него участват моделът Жизел Бюндхен и носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман. Заснет е в Аржентина, Бразилия, Канада, Франция, Италия, Кения и Съединените щати, документира първите години от живота на децата и техните семейства и включва интервюта с водещи специалисти в областта на ранното детско развитие. Семействата, участващи във филма, са с различна културна, етническа и социална принадлежност. 

Отпускът по майчинство, ролята на бащата, съвместното родителство, бедността, детските права, насилието и неглижирането са сред темите, които се засягат във филма, осигурявайки уникална база за по-добро разбиране на ранното детско развитие.
Наред с УНИЦЕФ, филмът е подкрепен и от фондация „Мария Сесилия Сауто Видигал”, фондация „Бернард Ван Лиър” и институтът „Алана”. Дублиран е на 6 езика и е субтитриран на общо 21.