Превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия скорост, предприемане на рискови маневри, отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи. Това от МВР – Пловдив определят като основните рискови фактори, които могат да доведат до ПТП по време на студентския празник. Липсата на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия, също не е за подценяване. Ето защо следните съвети са особено важни и не бива да бъдат пренебрегвани:

– ако празнувате в населеното място, където живеете, отидете на празника без автомобил, разбира се можете да вземете такси;

– в случай че се налага да шофирате, погрижете се автомобилът да е изправен и подготвен за зимни условия – проверете светлините, чистачките, гумите, отоплението и т.н.

– не се изкушавайте да пиете, ако вашите приятели започнат празника с алкохол още в автомобила

– не забравяйте, че състезанията и т.н. „гонки” застрашават както вашия живот, така и този на останалите участници в движението

И не на последно място:

– Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол

  Пренебрегването на всички тези препоръки в нередки случаи води до произшествия на пътя. Така че, за да не бъде помрачен хубавия празник, не ги подценявайте.