Според решение на тричленния състав на Върховния административен съд наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък е нищожна, т.е. нейното действие следва да бъде спряно. Но това все пак не е окончателно решение и Министерството на здравеопазването има възможност да го обжалва. Така въведената нова система за прием на пациенти засега остава в сила. Това потвърди пред нашата камера днес и управителят  на асеоновградската болница д-р Иван Червенков, който подчерта, че към момента нямат заповед от Здравна каса, която да отменя въпросната наредба.

  Осем устройства, чрез които се извършва регистрация на пациенти с пръстов отпечатък, е закупила болницата в Асеновград за всяко едно отделение. Сега ако системата бъде отменена, те всъщност остават безпредметни, коментира д-р Червенков.  А според него ако все пак този начин на прием на пациенти се отмени, това ще сложи край и на доста затруднения, съпътстващи нововъведението.

   Но засега явно приемът чрез пръстов отпечатък ще продължи да се използва, поне до окончателното произнасяне на съда по този въпрос.