нов обдишващ апарат
нов обдишващ апарат

Асеновградската многопрофилна болница за активно лечение получи днес нов апарат за обдишване с медицински кислород. Той е швейцарски, от много висок клас, който в софтуера си е с вграден протокол за раздишване на пациента. Това обясни за ТВ САТ КОМ, началник на ОАИЛ към МБАЛ Асеновград, анестезиологът, д-р Красимира Караманова.

Апаратът за изкуствена белодробна вентилация сам генерира режими от изцяло изкуствена белодробна вентилация към преминаване към асистирано дишане, отвикване от апарат, екстубация и преминаване към спонтанно самостоятелно дишане, при необходимите показатели, които се регистират в софтуера.

До момента в отделението има 8 хубави апарата, каза още д-р Караманова и още 2 с режими възможни за обдишване на пациенти на неинвазивна вентилация, но те вече амортизирани. Затова новият апарат ще върши много добра работа. Той има възможност за т. нар. High Flow поток, което означава неинвазивна вентилация с висок поток кислород и под високо налягане, което е всъщност в основата на лечението на пациентите с Ковид в момента, допълни още тя.

Към момента настанените в ОАИЛ пациенти с Ковид са четирима, каза шефът на отделението, но за жалост миналата нощ двама от тях са починали.

Средствата за новия апарат, в размер на близо 33 000 лв., бяха осигурени от резерва в дарителската сметка, управлявана от Оперативния щаб за борба с коронавируса към община Асеновград. Парите в нея са изцяло от дарения, а имената на дарителите фигурират в списък на сайта на Общината.

В края на миналия месец стана ясно, че кметът Христо Грудев е подписал Споразумение за партньорство с Министерството на здравеопазването за подготовка и изпълнение на проект по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, Приоритетна ос 9 „Подкрепа на здравната система за справяне с кризи“ по ОП Региони в растеж 2014-2020 г.

​С реализацията на проекта, асеновградската болница ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 359 820 лв. за изграждане на инсталация за производство на кислород с капацитет на захранване – 30 болнични легла.

Така, при пълна заетост над половината от леглата с изграден достъп до кислород, с които  разполага болницата, ще имат осигурен кислород, произведен от собствена инсталация.

С изграждането на самостоятелна инсталация за производство на кислород, ползван за медицински цели, МБАЛ – Асеновград ще осигури възможността за навременна медицинска помощ.