На 12 март от 10.00 ч. в Окръжен съд Пловдив отново ще се гледа делото срещу главният архитект на Община Асеновград, Константин Атанасов,  обвинен  за искане на  подкуп от 10 000 лева от управителя на офис на „Първа инвестиционна банка“ АД в гр. Асеновград, Свилен Биков.

На 10 декември, 2016 г. в гр. Пловдив,  в съучастие с Митко Захариев от Пловдив, управител на фирма „Аквапроект“ ЕООД, действащ като помагач, Атанасов е приел парична сума в размер на 8000 лева, изплатени от банка, за да съгласува Идеен инвестиционен проект за обект „Реконструкция и преустройство на хотел „Асеновец“ в „многофункционална сграда със смесено предназначение“ с възложител банката, която му дарява парите. Деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, като Атанасов е заявил на управителя на асеновградския клон на банката – възложител, че за да се случат нещата с проекта, трябва да бъде нает Митко Захариев като консултант по част „В и К“на проекта – престъпление по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК..

Срещу помагача на главния архитект е повдигнато обвинение, че умишлено го  е  улеснил да приеме подкуп от 8000 лв. от банката, а помагачеството е осъществил като е изготвил и предоставил оферта от името на фирмата си до банката, за консултантска дейност, съставил и предоставил фактура  с получател банката и доставчик неговата фирма, за сумата от 10 000 лв., в която посочил банковата сметка на доставчика, изтеглил от същата сума 8000 лв. и ги предал на Константин Атанасов.