От Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици в България планират протестни действия в рамките на закона, ако не бъдат удовлетворени техните искания, относно промени в наредба на БАБХ от 16 юли т.г, касаеща бизнеса им.
„Браншът е готов за протест“-това заяви съпредседателят на браншовата организация Иван Йовчев на общо събрание в гр.Раковски.
Производителите на патици не са съгласни с наредбата, отнасяща се за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца/грип/ при птиците. Те гласуваха декларация, която ще депозират в Министерството на земеделието и храните още в
понеделник. В нея те настояват за отпадането на т.1 и т.3 от въпросната наредба, определяща начина на дезинфекция на патиците и заселване в помещенията, в които се отглеждат.
В страната има 260 ферми за патици, като по-голямата част от тях са на територията на община Раковски.  Кметът Павел Гуджеров също присъства на събранието на баншовата организация и се солидаризира с исканията на членовете й.
Производителите на патици се оплакаха, че все още не са им изплатени компенсациите за принудително умъртвените птици във фермите им от месец април.