Той подпомогна община Асеновград в кризата, като даваше безплатни консултации на жителите.

Психологът Иво Величков работи съвместно с Община Асеновград в помощ на жителите на града и селата. Той сподели няколко метода, чрез които всеки може да се справи сам в панически атаки в ситуацията на самоизолация, която трябва да продължим, независимо от прекрасното време, настъпващо навън. Иво Величков обясни как да мислим позитивно и защо е необходимо това. Психологът подчерта, че сега е идеалният момент да прекрачим ограниченията си, които са ни спирали и да предприемем дългоочаквана от самите нас промяна. Той казва, че сегашната безпрецедентна за целия свят ситуация дава възможност да започнем да различаваме внушенията от фактите.

„Както всички сме свидетели на извънредните мерки, така и ще видим отпадането им. Животът ще продължи с нови настройки в някои отношения. Не е тайна, че за мнозина социалната изолация е травмиращо преживяване. Това е обяснимо, защото ние сме социални същества“, казва Величков. Лишаването от обичайната рутина е безспорен стрес за голяма част от хората. Но това е и шансът да я променят, да я разчупят в една по-правилна посока. Едно от определенията за интелигентност е способността на човека за приспособяване към нови условия и ситуации. Според психолога, здравословното мислене е реалистичното, а всяко друго – апокалиптично или утопично – е примитивно. „Да не говорим за конспиративното“, допълва Иво Величков. И подчертава, че за първи път в цялата човешка история великите световни сили гледат и мислят в една и съща посока, което е прецедент.

Анализирайки ситуацията, психологът посочва, че социалните мрежи са се превърнали в място на бунтарството. „Най-вече, защото е доста по-безопасно от преди. Да рискуваш да ти блокират профила, не е като заточението в концлагер или друго физическо наказание. Има една мисъл на Ницше, която гласи: „Бунтът е привилегия на роба. Привилегията на воина е дисциплината”. През настоящата криза можем да минем с минимални щети само като воини, със самодисциплина, а не като роби на страха и капризите си“, допълва Величков. Той казва, че в моментите, докато сме вкъщи, всеки от нас отдели време за семейството и за себе си, както и за отлагани досега задачи и проекти. Сега е времето за грижата за по-уязвимите членове на обществото ни. Най-сетне дадохме и глътката въздух на пречупената от човечеството природа, „тъй като иначе нямаше сила, която да ни накара да го направим“.

По отношение на тревожността заради наложената социална изолация, психологът обяснява, че при някои това се изразява чрез депресия, а при други – чрез агресия. По думите му, няма точна рецепта какво трябва да прави човек в този случай, но има принципи, които са валидни за всички – ако ръцете работят, съзнанието си почива. Затова той съветва да се върши повече ръчна и физическа работа, по възможност на открито. В момент на паническа атака пък човек може да провежда различни дихателни упражнения и практики за работа с тялото и съзнанието, като всеки сам трябва да намери това, което работи за него. В заключение Иво Величков препоръчва на асеновградчани да внимават в какво вярват. Вярата е важно психологическо качество, но няма общо със суеверието. Суеверието е „вяра всуе”, т.е. – празна вяра. А всяко празно и кухо нещо е крехко и лесно се чупи. Психологът е уверен, че настоящата криза ще отмине скоро и точно тя ще ни е помогнала да променим, макар и малко начина, по който се отнасяме със самите себе си, с другите и със света около нас.