Вчера, в следобедните часове, пожар край няколко пловдивски села от община Калояново обхвана стотици декари сухи треви, земеделски площи и гора. Стихията тръгва от запалено стърнище – нещо, което хората често неглижират, а резултатът в нередки случаи е разпространение на пожар на голяма площ.

Гасителните действия продължиха цяла нощ и в тях се  включиха противопожарни екипи от Пловдив, Хисаря, Раковски и Брезово, служители на горското стопанство от Хисаря и доброволни отряди от Калояново, Бегово, Сухозем, Долна махала и Отец Паисиево. В резултат бяха локализирани няколко огнища. „През нощта дежурните екипи на мястото не са позволили огънят да завладее нови територии, въпреки трудния, пресечен терен. Към момента няма опасност за хората и къщите във вилните зони на близките села“, информират от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив. От там посочват, че в гасенето се е включил и вертолет „Кугар“ от „24-та авиационна база“ – Крумово.

Припомняме, че миналата година летателни машини от базата в Крумово помагаха също при гасенето на огромния пожар над селата Югово и Нареченски бани. Тогава в продължение на десетина дни пожарникари, военни, доброволци, с помощта на вертолети от високо, се опитваха да потушат пламъците в труднодостъпния район. За щастие и там в крайна сметка нямаше засегнати от пожара къщи, тъй като не бе позволено огънят да навлезе в населените места.