„Пъпна връв“ – това е заглавието на един документален филм, който разказва и по-скоро показва по един интригуващ начин връзката ни с природата, загубили ли сме я и защо трябва да се опитаме да я заздравим отново. Още преди филмът да започне да се разпространява, ние се срещнахме с неговите създатели, които ни разказаха как едва четирима души, далеч от филмовата индустрия, успяват да направят пълнометражен филм отлично качество на звук и картина, но най-вече – на идея.
Филмът „Пъпна връв“ заинтригува с начина, по който е представена връзката ни с природата, с всичко, което ни заобикаля и всичко, на което не обръщаме толкова внимание, а от него зависи начина, по който ще живеем – какви ще са ценностите и приоритетите ни. За всичко това, за биоземеделието, за хората, които се занимават с него и са показани във филма, и за какво ли още не може да научите тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч. Тук само ще загатнем, че филмът е заснет край няколко населени места, където има хора, решили да се занимават с биоземеделие. Ние посетихме именно едно от тези места – биофермата на Иван край Леново. Тук той отглежда сливови дървета, както и лешници.
Проектът за създаването на филма започва в началото на миналата година и 12 месеца по-късно, той вече е готов. Важно уточнение е, че филмът ще се разпространява напълно безплатно и през есента ще бъде споделен с широката публика. Преди това обаче той вече печали награди на онлайн фестивали – наградите са първо място за най-добра кинематография, както и второ място за най-добър пълнометражен филм. Но не наградите са истинското признание, било то и от по-големи форуми, важни са хората, които ще видят филма, споделиха неговите създатели.