Пожарникари и спасители се борят за овладяване на извънредната ситуация в Карлово, която бе причинена от проливния дъжд, паднал вчера в населеното място. Множество сгради бяха наводнени, улиците заприличаха на кални реки само в рамките на няколко часа. В Оперативния център на пловдивската пожарна само за два часа бяха получени десетки сигнали от хора, имащи нужда от помощ. От РД ПБЗН – Пловдив съобщиха, че огнеборци са спасили мъж и жена от придошлата вода. 92-годишна жена, останала сама в къщата си, също се е наложило да бъде спасена. „Покрай наводнените къщи минава канал, който е придошъл следствие на падналия дъжд, като най-вероятно затлачването с боклуци е станало причина за преливането на водата от него“, заявиха от пожарната, споделяйки и клипове от засегнатите места.
Наложило се е електрозахранването в района на „Професионалната гимназия по ЖП транспорт“ да бъде изключено. Трима души са били и евакуирани от гимназията. Приземният етаж на болницата в Карлово, където се намира отделението по хемодиализа, също е бил наводнен, но там бързо ситуацията е овладяна, благодарение на съдействието на спасителните екипи.
От Община Карлово още вчера съобщиха, че Общинският кризисен щаб в града обявява частично бедствено положение. Посочва се, че количеството паднал дъжд превишава в пъти месечните валежи и е невъзможно то да бъде поето от коритото на Стара река, нито пък от деретата и дъждоприемните шахти. И през днешния ден частичното бедствено положение остана. След като водата се оттече, голяма част от улиците останаха покрити с кал, инфраструктурата е в изключително лошо състояние. Има повлечени коли, изпочупени врати, огради, гаражи и други съоръжения покрай уличната мрежа.