Конкурсът е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. С рекорден брой номинации е пловдивското архитектурно бюро „RT Consult“ на арх. Радко Тодоров. Иновативната сграда на завод „Осрам“, два хотела и Информационният център на Медицинския университет в Пловдив са сред проектите, които ще се борят за призове в различните категории.
Пловдив е с една, но много впечатляваща номинация за жилищна сграда, четири са пловдивските проекти в раздел промишлени сгради. В раздел Паметници на културата с номинация са пловдивчаните арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров за реставрацията и консервацията на тракийските могили Хелвеция и Грифони край Шипка. Победителите в различните категории ще бъдат определени от жури с 32 члена – архитекти, журналисти, общественици. Те ще бъдат обявени на 14 декември в столицата. Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.
Ще бъде избрана и сграда на публиката, за която може да се гласува до 10 декември.
Националният конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството .