Шестнадесет пловдивски автори представят свои творби в Дома на културата в Пловдив под мотото „15х5“. Техен куратор е Христо Жеков, който също включва свои платна, изобразяващи женски фигури в различни форми и с интересен творчески почерк.
„Изложбата на пловдивските художници включва живопис, графика, скулптури и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив, като е част от културния календар за тази година“, каза при откриването председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.
В изложбата се представят 15 художника, които имат различни стилове и естетически възприятия, специфични индивидуални търсения в областта на изкуството, като участват с по 5 свои творби. Това са Ангел Китипов, Богдан Върбанов, Борис Богданов, Валери Върбанов, Драгомир Драганов, Емилия Арабаджиева, Жорж Сопаджиев, Златка Шеткова, Любен Хранов, Мариана Калъчева, Мария Върбанова, Михаела Иванова, Светлана Желязкова, Свилен Костадинов, Христо Бозуков и кураторът Христо Жеков.
Сред авторите, които представят свои творби е Ангел Китипов, който включва пет свои рисунки. „Провокират ме събитията, които се случват последните месеци по света. Изключително ме тревожи унищожаването на природата, пожарите, които бушуват в ежедневието и душите на хората“, споделя Ангел Китипов, който е изобразен в портрет на своя колега Борис Богданов. Негови са и портретите „Краси“, „Мишел“, „Той“, „Око“.
Една трета от изложените платна са на дами. Сред тях изключително свежи и вдъхновяващи са творбите на Златка Шеткова. В една от картините се откроява и фигурата на 15-годишната й дъщеря – Ема. На рамото й е кацнал папагал. Творбите на художничката са като контрапункт на всичко, което ни заобикаля. „Сякаш бях в един индийско-тибетски спомен, в който се чувства атмосферата от денонощието – малко преди и малко след залеза“, споделя авторката. Тя допълва, че тези състояния на деня я привличат и ги е претворила изключително спонтанно. Златка Шеткова определя участието си в изложбата като желание да даде красота и мистика на всичко, което се случва в момента. Творбите са нарисувани с масло „Остров“, „Среща“, „Мираж“, „Ружа I“ и “Ружа II“.
В своеобразна приказка ни отвежда Мариана Калъчева. Особено привлича „Укротителката на облаците“, която ни връща в света на детството, когато вълшебствата и красотата са обичайни. Своеобразният почерк на авторката се вижда и в платната „Полъх на гора“, „Следи във вода“, „Да си опитомиш риба“ и „Море танго“.
Изключително запомнящи се са творбите на Жорж Сопаджиев „Карма“, „Портрет“, „Аура I“, „Аура II“ и „Аура III“, които вдъхновяват с християнското послание и напомнят за смислите на живота.
Петнадесет от изложените платна са на пловдивските художници семейство Върбанови – Мария, Богдан и Валери, които демонстрират своята индивидуалност и отправят креативните си виждания за изкуството в стил фотореализъм. Преди две години те рисуваха онлайн от арт галерия.
Участниците в изложбата „15 х 5“ демонстрират своите вдъхновения и се надяват и тази година творбите им да намерят ценители. Вернисажът е открит на втория етаж в Дома на културата „Борис Христов“.