Ситуацията с пожарите в страната се усложнява все повече на фона на екстремно високите температури и горещата вълна, която продължава седмици наред у нас. Няколко дни Средногорието гори. Някои огнища вече са напълно потушени, но се появиха други или се разрастват на по-голям фронт. В гасителните действия почти от самото начало се включват и пожарникари от асеновградската районна служба. През вчерашния ден в с. Отец Паисиево имаше два екипа от Асеновград и през днешния – огнеборци от районната служба са част бригадата, която се бори с пожара. А тя наброява общо 200 души. Областният управител на Пловдив Христина Янчева, която е част от Кризисния щаб на място, заяви, че огънят край Отец Паисиево е овладян, но пожарът е на три фронта. Стихията застрашава карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор. Така основната задача днес е да се правят просеки и да не се допусне пожарът да стигне до селата, съобщиха още от щаба, в който влизат още директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов и кметът на община Калояново Младен Кичев.

Пожарът прехвърли над 9 хиляди декара площ и обхвана още горски масиви. Бе взето решение частичното бедствено положение в община Калояново да бъде удължено. Предстои да бъде обявено такова и в община Карлово.

Междувременно 4 екипа на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Асеновград бяха насочени в късния следобед вчера към с. Боянци. Горяха пасища на голяма площ в землището на селото. Имаше реална опасност пламъците да засегнат и постройки, сред които Стопанския двор, но бързата реакция на пожарникарите и жители на селото помогна стихията да бъде овладяна и да не доведе до значителни материални щети.

А в овладяването на пожарите в община Калояново се включват още служители на Държавни горски стопанства, сред които и представители на асеновградското, 61 Стрямска бригада – Карлово, 91 механизиран батальон – Пловдив, по искане на областния управител следва да се присъединят и военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград.